Belastingadvies voor ZZP’ers

Bent u zelfstandige zonder personeel? Ook u moet, net als iedereen in Nederland, belasting betalen. U betaalt belasting over uw inkomen, net zoals iemand in loondienst. Het jaar 2014 staat weer voor de deur, wat betekent dat u straks uw belasting moet regelen over 2013. Wist u dat het inschakelen van een belastingadviseur u veel geld kan besparen? Dit klinkt misschien gek, maar een belastingadviseur is precies op de hoogte van alle fiscale voordelen voor u als ZZP’er.

Wanneer bent u ondernemer?

De Belastingdienst ziet u als ondernemer als uw werkzaamheden zich afspelen in het economisch verkeer en als u winst kunt verwachten. Op deze manier is er sprake van een bron van inkomen en bent u mogelijk ondernemer voor de Belastingdienst. Spelen uw werkzaamheden zich af binnen de hobby- of familiesfeer? Dan bent u voor de inkomstenbelasting geen ondernemer. Heeft u hulp nodig bij uw belastingaangifte? Schakel dan een lokale belastingadviseur in.

Inkomstenbelasting en aftrekposten

De kosten die u maakt voor uw onderneming, zijn aftrekbaar van de winst die u maakt. U bepaalt zelf welke kosten u wilt maken, zolang het gaat om zakelijke kosten zijn ze aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan computers, kantoormeubelen, telefoons of een tablet. Zorg er wel voor dat u alle bonnetjes goed bewaart. En wist u dat u waardevermindering kunt afschrijven als u apparatuur voor uw bedrijf aanschaft, zoals een computer of een bedrijfsauto? U kunt dit op de winst- en verliesregeling opvoeren, zodat u minder belasting hoeft te betalen. Er zijn verschillende manieren om bedrijfsapparatuur af te schrijven. Vooral voor startende ZZP’ers zijn er extra mogelijkheden.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Als ZZP’er kunt u in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. De zelfstandigenaftrek is een beloning voor het risico dat u loopt als ondernemer. Hiervoor komt u alleen in aanmerking als u 1225 uur of meer per jaar aan uw bedrijf besteedt. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is bedoeld voor ondernemers die in dat belastingjaar zijn gestart. U heeft recht op startersaftrek als u ook recht heeft op de zelfstandigenaftrek en de afgelopen 5 jaar niet meer dan twee keer zelfstandigenaftrek heeft toegepast, of als u in de afgelopen 5 jaar geen onderneming heeft gehad.

Denkt u in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek? Of bent u benieuwd van welke fiscale voordelen u als ZZP’er nog meer kunt genieten? Schakel dan een professional in die u kan voorzien van goed belastingadvies.

Comments are closed.