ADHD en Werk

ADHD & werk thema avond 30 oktober

Je hebt ADHD en het loopt niet lekker op je werk. Of misschien heb je geen werk meer omdat je baas vond dat je door je ADHD niet goed genoeg functioneerde… Herkenbaar? Kom dan naar deze thema avond van Impuls, met drie sprekers die je weer op het goede spoor kunnen zetten.

Cathelijne Wildervanck, directeur van ADHD-centrum Nederland: “Veel mensen met ADHD weten eigenlijk best wel hoe ze zouden willen werken. Maar vaak worden ze geblokkeerd door allerlei gedachten over Hoe Het Moet.”

Sam Schrevel, ADHD-onderzoeker aan de Vrije Universiteit in Amsterdam: over wat mensen zelf vinden van hun problemen en oplossingen op het werk in combinatie met ADHD

Carolien Strengers, ervaringsdeskundige en ook opgeleid als ADHD-coach.

 

Nieuwsgierig? Hier alvast 5 tips van Cathelijne Wildervanck

Het ligt aan je collega’s! 
Niet dus, het ligt niet aan je collega’s en het ligt niet aan jou. Hou op met denken in ‘waar komt het door’ op het moment dat het niet goed gaat op je werk. Meestal is het een combinatie van dingen die zo ingewikkeld op elkaar inwerken dat je al hoofdpijn krijgt als je probeert het te snappen. Veel belangrijker: wat heb je nodig om het beter te hebben? En dan niet in sociaal wenselijke antwoorden denken. Wat heb je echt nodig? Je gesteund voelen? Erbij horen? Werk dat er toe doet? Als je niet op antwoorden komt: wat vond je als jong guppie van 8 echt belangrijk? Dikke kans dat dat niet zo heel erg veel veranderd is…


Laat je ADHD niet thuis.

Veel mensen proberen anders te doen dan ze zijn. En als jij zo iemand bent dan weet je dat dát pas veel energie kost. En je krijgt het daar waarschijnlijk nog veel voller van in je hoofd. Er passen geen ronde deksels op vierkante doosjes, andersom ook niet trouwens.
Dus wie ben jij echt? En voor wie loop jij je beter of anders voor te doen? Als je daarmee op zou houden, hoe zou je dag er dan uit zien? Dat dat misschien niet 100% kan is niet erg, het geeft in elk geval nieuwe ingangen voor succes!


Denk vanuit de Wat Werkt Wel-regel i.p.v. de Hoe Het Moet-regel.

Veel mensen hebben een ideaalbeeld over hoe ze zouden moeten zijn. Dit heeft ook te maken met dat we onze eigen binnenkant vergelijken met de buitenkant van anderen. Anderen lijken daarmee vaak veel gestructureerder, overzichtelijker en resultaatgerichter dan ze eigenlijk zijn. Dus stop met vergelijken en proberen te zijn wat je niet bent. Ga na welke facetten in je werk goed gaan, en waardeer jezelf daarom. En wat er goed gaat komt door JOU en niet door je ADHD! Michael Phelps zwom niet hard omdat hij ADHD hard maar omdat hij gewoon verrekte hard kan zwemmen. Zo kan jij dingen goed, en hou op met roepen “door mijn ADHD”. Dan doe je jezelf tekort


Maak van `kan niet!’ een ‘hoe kan het wel?’

Veel mensen met ADHD weten eigenlijk best wel hoe ze zouden willen werken. En vaak worden ze geblokkeerd door allerlei gedachtes over Hoe Het Moet. Als je veel doet vanuit Hoe Het Moet, kom je ook gauw bij Dat Kan Dus Niet. Ga eens na welke drie dingen voor jou echt veel uit zouden maken als het anders georganiseerd zou zijn. Bijvoorbeeld een middag per week thuis werken, niet de telefoon hoeven opnemen of juist elke dag minimaal drie afspraken omdat je gek wordt als je alleen maar met je computer hoeft te overleggen. Ga eens na hoe die dingen wel gerealiseerd kunnen worden. En ook leuk: als jij beter voor jezelf gaat zorgen heb je kans dat anderen je voorbeeld volgen. Dubbel winst: heb jij het niet zo druk in je hoofd bezig te zijn met de vraag of iedereen het wel naar zijn zin heeft.


Realiseer je wat er mist en hoe je dat kunt vinden

Veel mensen met ADHD hebben iets met vrijheid. Natuurlijk is elke generalisatie er eentje teveel en stoppen we mensen niet van het ene in het andere hokje Maar toch: veel mensen slaan aan op het woord vrijheid. En diezelfde mensen creëren vervolgens een hokje om zich heen van te weinig vierkante centimeters. Wat heb jij echt nodig om te kunnen ademen en tot je recht te komen? Vrijheid? Contact? Samenwerking? Inspiratie? Als de mentale benzine waar jouw motor op loopt niet te tanken valt bij het bedrijf waar je werkt, wordt het tijd voor een optelsom. Of anders kijk je nog eens naar tip 4 ‘hoe kan het wel’ en ga je op zoek!

En wil je meer weten? Kom dan naar de thema-avond ADHD & Werk

Datum:                woensdag 30 oktober
Tijd:                       19.30 tot 21.30 uur
Locatie:                ADHD-centrum Nederland, Achterom 78, Delft
Entree:                  € 5,-, GRATIS voor leden van Impuls en Balans

Aanmelden: info@impulsdigitaal.nl

Lid worden van Impuls? www.impulsdigitaal.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.