Aanbesteden is niet zo moeilijk

Ondernemers besteden de meeste projecten onderhands aan. Dat betekent dat ze bij verschillende bedrijven offertes aanvragen en op basis van die offertes een keuze maken wie ze de klus gunnen. Eerlijker is de aanbestedingsprocedure. Hierbij maken alle bedrijven even veel kans om de klus gegund te krijgen.

Ondernemers schijnen te denken dat aanbesteden moeilijk is. Dit valt reuze mee, zeker als je de aanbestedingsapplicatie van qflow gebruikt, E-tender. Hierbij wordt een opdrachtgever stap voor stap begeleid in het aanbieden van zijn project. Als eerste dient er natuurlijk een raming gemaakt te worden en ook hierbij is de applicatie een reuze handige tool. Als de opdracht eenmaal online staat, kunnen inschrijver reageren. Ook zij worden stap voor stap begeleid in deze procedure. Het voordeel van deze werkwijze is dat alles op een zeer transparante wijze gebeurt en volgens de laatste wet- en regelgeving. Er is ook geen uitgebreide handleiding bij nodig.

De overheid is al vanaf veel lagere bedragen als gewone bedrijven verplicht om aan te besteden. Dus de overheid is al helemaal bekend met de aanbestedingsprocedure. Het is dan wel teleurstellend als je ziet wat veel mislukte aanbestedingen van de overheid in het nieuws komen. Je had laatste die mislukte aanbesteding van het nieuwe wagenpark van de politie en al die gefaalde ICT-projecten.

Het keuze moment van de opdrachtgever is aangebroken op het moment dat hij genoeg inschrijvers heeft. Hier kan de opdrachtgever zich geen uitglijder veroorloven. Die keuze moet zeer weloverwogen gemaakt worden. De keuze mag niet alleen op basis van het offertebedrag gemaakt worden. De kans dat zo’n project mislukt is heel erg aannemelijk. De opdrachtgever moet het inschrijvende bedrijf goed tegen het licht houden en inschatten of zij kunnen waarmaken wat zij beloven. Het gaat ten slotte om heel veel geld. Hij kan zich niet veroorloven dat straks het eindproduct een product is waar niemand op zit te wachten.

Comments are closed.